Лікування карієсу

Лікування карієсу – що може бути звичніше й банальніше для досвіченого лікаря-стоматолога? Однак це – помилка. Разом з накопиченим досвідом приходить розуміння, що кожна робота індивідуальна, а вдосконалювати свої знання та навички потрібно постійно.

Пломбування  зубів в нашій клініці проводиться з використанням сучасних композитних матеріалів, які мають достатню міцність, щоб витримувати навантаженння в процесі жування і, крім того,за кольором та прозорістю не відрізняються від емалі природних зубів. Ми досягаемо чудового косметичного єфекту при мінімальному препаруванні тканин власних зубів, це дозволяє зберегти отриманний результат протягом тривалого часу, практично крім появи вторинного карієсу.

Карієс зубів – захворювання,що характерізується прогресуючим руйнуванням твердих тканей зуба і подальшим формуванням дефектів у вигляді порожнини.

Збудник – стрептокок мутанс, що накопичується на поверхні ємалі у вигляді м’ягкого зубного нальоту.

Несприятливі фактори,що сприяють розвидку карієсу зубів:

  • Незадовільний догляд за зубами;
  • Дефіцит надходження в організм кальцію, фосфору, фтору та інших мікроєлементів;
  • Надмірне споживання сахарози та солодощів.

В залежності від глибини ураження зуба, розрізняють 4 стадії карієсу:

 

1. Карієс в стадії плями.

Карієс в стадії плями може виявлятися тільки появою білястої плями на самому зубі і може залишатися тривалий час в стабільній формі без змін.

2. Поверхневий карієс.

Поверхневий карієс супроводжується руйнуванням зуба в межах зубної емалі і появою невеликої чутливості на  холодне і  гаряче.

3. Середній карієс.

Середній карієс характеризується руйнуванням зуба в межах зубної емалі та дентину і появою чіткої чутливості на солодке, холодне, гаряче. Біль в цьому випадку проходить дуже швидко.

4. Глибокий карієс

Ураження тканин зуба близько розташованних до нерва. Каріозна порожнина глибока, часто з нависаючими краями емалі, заповнена забарвленним і розм’якшим дентином. Виявляється сильним болем на подразники (холодне,гаряче і т.д).

Сучасні уявлення про виникнення карієсу зубів передбачають кілька груп карієсогенних факторів:

Карієсогенні фактори загального характеру:

  • Неповноцінне харчування і питна вода.
  • Хвороби і порушення функціонального стану внутрішніх огранів.
  • Соматичні захворювання,зрушення у функціональному стані органів і систем в пеоріод формування і дозрівання тканин зуба.
  • Екстримальні впливи.

Карієсогенні фактори місцевого характеру.

  • Зубні відкладення, зубна бляшка і зубний наліт, що рясніють мікроорганізмами, вуглеводні липкі харчові залишки в порожнині рота.
  • Мікрофлора.
  • Порушення складу і властивостей ротової рідини.

Стійкість зубів до карієсу, або карієсрезистентність, забеспечується:

  • хімічним складом і структурою емалі іта інших тканин зуба;
  • оптимальним хімічним складом слини і мінералізуючою її активністю;
  • достатньою кількістю ротової рідини;
  • низьким рівнем проникності емалі зуба;
  • добрим жувальним навантаженням і самоочищенням поверхні зубів;
  • властивостями зубного нальоту;
  • хорошою гігієною порожнини рота;
  • особливостями дієти;
  • правельним формуванням зачатків і розвидком зубних тканин;
  • своєчасним і повноцінним дозріванням емалі після прорізування зуба;
  • специфічними і неспецифічними чиниками захисту порожнини рота;

Сприйнятливості зубів до карієсу, або карієссприйнятливості, сприяють:

  • неповноційне дозрівання емалі ;
  • дієта з дефіцитом білків, макро- і мікроелементів,надлишком вуглеводів;
  • вода з недостатньою кількістю фтору;
  • склад ротової рідини, її концентрація, в’язкість, кількість і швидкість витікання;
  • біохімічний склад твердих тканин зуба, який визначає перебіг карієсу, так як щільна структура при мінімальних просторах кристалічної решітки уповільнює перебіг карієсу і навпаки;
  • стан судинно- нервового пучка;
  • функціональний стан органів та систем огранізму в період формування і  дозрівання тканин зуба;
  • непрравельний розвиток зуба внаслідок загальних соматичних захворювань;

Як впливає неповноційне харчування на розвиток карієсу?

Значна карієсогенна дія визначається при надлишку вуглеводів в їжі, дефіциті в ній мінеральних речовин і мікроєлементів,м’якій консинстенції їжі. Численними клінічними спостереженнями було доведено була відзначена значна поширеність карієсу у людей, які вживали значну кількість вуглеводів. Особливо це було виражено при вживанні легкозасвоюваних вуглеводів – сахарози і глюкози.Найбільш несприятливу дію вони мають у дитячому віці, коли тверді тканини зубів мінеарезовані  ще не повністю.

Які легкозасвоювані вуглеводи мають найбільш виражену карієсогенну дію?

Карієсогенну дію надлишку легкозасвоюваних вуглеводів у харчуванні було підтвержено цілим рядом експериментів зі створення моделей карієсу у тварин. При цьому було виявлено,що найбільший карієсогенний єфект дає сахароза, у меньшій мірі – глюкоза і потім інщі вугливоди. Карієсогенна дія вуглеводів найбільше виявляється при їхньому безпосиредньому контакті з твердими тканинами зубів в порожнині рота.

Чи впливає на виникнення карієсу недостатнє надходження в органімі кальцію?

 Недостатнє надходження в організм кальцію (0,5 г на добу) з продуктами харчування (особливо з молочними)

може призвести до розвидку карієсу. Особливо це потрібно пом’ятати вагітним жінкам, оскільки у них потреба в кальції зростає.

Які важливі компоненти харчування впливають на мінеральний обмін твердих тканин зубів?

Важливим компонентом харчування є також мінеральні речовини, особливо кальцій,фосфор, фтор та ін. Кальцій і фосфор – основні мінеральні компоненти зубних тканин,  а фосфор також стимулює кісткоутворення. Необхідно пам’ятати про те, що надлишок фосфору і жирів пригнічує засвоєння кальцію організмом, а надлишок білків і магнію активізує його.Щоденна потреба кальції становить 400-500 мг і її можна задовольнити за рахунок водорозчиних його сполук які містяться в молоці  і молочних продуктах (краще засвоюються кисломолочні продукти) рибі, яйцях і деяких рослиних продуктах (хлібні злаки,горох,квасоля, боби та ін). Оптімальне співвідношення кальцію і фосфору становить 1:1,15 у зернових і м’ясних продуктах воно досягає від 1:8 – в хлібі і до 1:21 – в яловичині.т У овочах і фруктах це співвідношення дещо інше -1:0,5-0,7, тому рекомендується більше включати їх в раціон. Доцільно поєднувати харчові продукти з різним вмістом мінеральих солей, наприклад до  м’яса і риби, богатих фосфором, додавати гарнір богатий кальцієм.

Чи впливає питна вода на виникнення карієсу зубів?

Епідеміологічними дослідженнями виявлена висока поширеність карієсу у людей, які вживають воду з недостатнім (меньше 0,8 мг/л) вмістом фтору. Ця залежність виявляється досить чітко і підтверджується данними про незначну поширеності карієсу в місцевостях з оптимальним вмістом фтору  у питній воді (1-15 мг/л), а також сприятливим карієспрофілактичним  впливом фтору, додатково введеного в питну воду або організм у вигляді різних хімічних сполук.

Чи впливає консистенція їжі на виникнення карієсу зубів?

Певний вплив на виникнення карієсу зубів має і консистенція їжі. Сучасна ретельно кулінарнооброблена м’яка їжа не потребує інтенсивної механічної переробки зубами,які при цьому врятовані від необхідного фізіологічного навантаження. Мякі частинки такої їжі накопичуються в рентенційних пунктах зубів (ямках, фісурах), що робить останні сприйнятливими до виникнення карієсу.

Яка роль залишків їжі у розвидку карієсу зубів? 

Залишки їжі, які скупчуються на зубах і в міжзубних проміжках, мають виражену карієсогенну дію. Затримаючись і накопичуючись в ретенційних ділянках, вони є живильним середовищем і матеріалом, з якого мікроорганізмами можуть бути утворенні кислоти. Найбільш важливе значення в цьому відношенні мають легкозасвоювані вугливоди, особливо сахароза і глюкоза. Вугливодні харчові залишки дуже легко трансформуються не тільки на кислоти, але і в декстрани, левани, які відіграють значну роль в утворенні зубної бляшки і в її прикріпленні до поверхні зубів. Досить значна товщина харчових залишків перешкоджає також проникненню через них складових частин буферної системи слини, що додатково створює умови для накопичення під ними кислот.

Які фактори визначають порушення ризистентності зубних тканин? 

Це неповноційна структура твердих тканин зуба, хімічний склад тканин зубів, несприятливий генетичний код, тобто спадковість.

Дента-Д

Стоматологическая клиника Дента - Д создана для Вас, чтобы укрепить здоровье Ваших зубов и десен!

Top